«Jeg er nok blitt en bedre kamptrener»
Våre gutter har hatt en sjelden kampfri helg, men tro ikke at det betyr håndballfri – i alle fall ikke for Christian Berge. Han har brukt helgen til blant annet å analysere alle våre kommende motstandere.
Det er litt sånn «business as usual» selv uten kamp. I dag er det en vanlig mandag med to treningsøkter og i tillegg video-gjennomgang.
Før Christian kom i gang med det han skal og må gjøre, fikk jeg en kaffeprat med ham. Aller først lurte jeg på hvordan rutinene hans er på kvelden etter kamp. Han er vel ikke ferdig med kampen når dommerne blåser av, og det er kanskje ikke så lett å få sove. Adrenalinet pumper friskt i Berge-kroppen en god stund etter kamp, skulle jeg tro.
«Når jeg kommer hjem etter kamp ser jeg gjennom hele kampen – ikke nødvendigvis med dypt analytiske øyne, men spesielt nysgjerrig på noen situasjoner i kampen som jeg i etterkant ikke helt har klart å slippe taket i. Lett å sovne? Det kommer an på hvordan disse situasjonene har vært, sier Christian med en liten latter og legger til:
«Det var vanskelig å sove etter PSG-kampen nå sist – fordi vi satt med en følelse av at vi skulle ha vunnet. Samtidig er det vel kanskje et rettferdig resultat når de bommet på én straffe, de også, og hadde siste ballen. Etter slike kamper må jeg inn for å se på nøkkelsituasjoner – var de slik jeg husker dem? Var de det, er det lettere å få sove – stemmer det ikke, blir det verre.
Hva med faste ritualer på kampdag. Har du det? Jeg har blant annet hørt rykter om at du legger inn ei (styrke)treningsøkt…
«Det stemmer, ei økt på rundt 40 minutter på formiddagen – mest av alt for å gjøre noe annet, tenke på noe annet enn kampen. Samtidig for å ta unna litt adrenalin og bygge opp energi. Det funker veldig fint, synes jeg.
Hva med når du kommer til hallen?
«Det kan hende at jeg tar en liten video-kikk på situasjoner vi har gått gjennom, men dette blir det mindre av.
Du er sistemann av alle inn i hallen – først rundt et kvarter før avkast er du på plass. Har du behov for å sitte igjen alene i garderoben?
«Jeg liker å sitte i garderoben før kamp, det gjør jeg. Jeg går ikke ut og ser på oppvarmingen. I garderoben gjør jeg de aller siste forberedelsene. Da sitter jeg og visualiserer hele kampen. Og så skriver jeg stikkord på lappen min.
Når du ser tilbake på egne aksjoner / valg av spillere eller taktikk – er det noe du i har irritert deg ekstra sterkt over – enten rett etter kamp eller når du har analysert kampen?
«Jaaa, men det er mange veier til Rom, vet du. Så handler det om å velge den beste. Å, ja, jeg har nok tråkket utenfor og vært nødt til å ta meg opp på veien igjen. Det handler om å prøve og feile og lære av de feilene du gjør. Sånn skaffer man seg erfaring. Men så gjelder det selvsagt å ikke gjøre de samme feilene om og om igjen.
«Det var jo én av grunnene til at jeg ga meg som landslagstrener. Jeg følte at jeg mistet den nødvendig fingerspiss-følelsen. Ble nesten en margin selv fordi det ble for lite trening i slike avgjørende situasjoner. Jeg er mye mer komfortabel på benken nå enn det jeg var på landslaget – fordi jeg nå står i det daglig, får trening i å ta avgjørelsene kjappere. Jeg er nok blitt en bedre kamptrener, rett og slett – fordi jeg får øvd mer.
Hva er den beste prestasjonen vi har gjort hittil i Champions League?
«Andreomgangen hjemme mot PSG er bra. Og å ta poeng borte mot PSG, det er sterkt. Men, så tenker jeg fortsatt, «burde vi ha tatt begge poengene». Kiel-kampen er fin, Szeged-kampen er fin. Jeg føler at vi har funnet frem til mye av det som gjør oss god. Utfordringen blir å holde tak i det. Vi ønsker å være best på de enkle tingene. Det er ikke så veldig vanskelig å springe returløp eller å kontre. Det er bare å spurte. Likevel, du må kunne – vite – når du skal løpe. Riktig tidspunkt. «Siggi» er for eksempel veldig flink i oppstart. Han leser når motstanders skudd går og skaffer jeg et par meters forsprang. Adrian er også blitt god – vi har rett og slett to kantspillere som er flinke på dette.
Konkrete mål som antall tekniske feil, antall kontringer, antall baklengsmål; det er bare tekniske feil dere er opptatt av med hensyn til konkrete mål – ned til seks-syv i løpet av en kamp er godkjent – er vi der nå?
«Vi ligger nok foreløpig litt i overkant, men det har mye med samhandlingen å gjøre. Jo mer vi får spille sammen, jo tryggere blir vi på hverandre, kjenner hverandres bevegelser og reduserer faren for tekniske feil. Risikovurderinger hører også med, og jo fortere det går, jo større blir risikoen for å gjøre tekniske feil. Man kan selvsagt velge å dra ned tempoet og spille uten tekniske feil, det gjorde vi på landslaget i perioder. I andre perioder har det vært full fart.
«Så er det hvilken motstander du har. Vi skal klare å gå til kamp med samme inngang uansett hvem motstanderen er, med samme forberedelser. Der har vi også fortsatt noen utfordringer. Vi er for eksempel ikke god nok mot Haslum; vi er ikke like skjerpet som vi er mot PSG. Men så skal vi også ta med oss at om lista ligger på 2,20 så trenger vi ikke hoppe på 3,30. Vi er også ute etter å spare litt krefter. Gode lag hopper så høyt de må.
Hva med straffekastene? Vi har 78% uttelling (25 på 32) – er det godkjent?
«Nei, vi skulle har vært på litt over 80. Jeg fikk jo litt pepper etter PSG-kampen (borte) hvorfor «Siggi» skulle ta straffer nummer to etter at han hadde brent den forrige. Men jeg har lært meg at den – av de aktuelle skytterne – som vil ta straffer´n, han skal ta den. Jeg er hundre prosent sikker på at jeg som trener ikke skal bestemme om det for eksempel er «Siggi», Sander eller Lyse som skal ta en syvmeter.
Til onsdagens oppgave – Aalborg i Trondheim Spektrum. Etter kampen i Aalborg – som vi nesten vant, sa du noe slikt som at du ikke våget å gå 100 prosent for seier (da lå vi to-tre bak) for da å risikere å tape stort og fordi gruppa vår er så jevn at målforskjellen kan bli avgjørende. Hvordan tenkte du?
«Jeg tenkte innbyrdes, innså – og innser – at det ville være så viktig å komme nær i ei gruppe som er så jevn. Det kan fort bli poenglikhet mellom flere lag.
Stikkord; uttelling på skudd. Vi hadde ca. 54 prosent…
«Tenker du på Landin nå? Det er en bra målvakt som står bak et bra forsvar, flink til å lokke motstander til å avslutte der de ønsker avslutningene skal komme. Uttellingen på skudd i kampen i Aalborg, den var for dårlig – ingen tvil om det.
«Men i kampen i Danmark var det faktisk returene som ble avgjørende. Vi samlet ikke opp nok av returene. Returene fra Landin-redninger ble plukket opp av Aalborg-spillere, og returene fra Torbjørn-redninger klarte Aalborg-spillerne også å få tak i. Det var noen marginer der som vi absolutt burde ha flyttet over på vår side.
Er det snakk om flaks og uflaks her?
«Nei, det er det ikke. Men jo hardere du jobber, jo mer flaks har du. Vi var ikke gode nok på å ta retur-ansvar – kantene og streken skal stikke i kontra mens de tre andre skal være igjen for å kapre eventuelle returer fra målvakt. Det handler også litt om risiko-vurdering; hadde alle seks blitt stående, kunne vi lettere ha fanget eventuelle returer.
Hvor stor er sjansen vår til å gå til videre gruppespill – eller også til og med gå rett til kvartfinalen?
«Vi har gjort noen riktig gode kamper, og vi må fortsette i det sporet. Men dette er på langt nær avgjort. Alle slår alle. Det er ingen kamper vi kan peke på å si «den tar vi».
Ikke mot Pelister heller som ligger nederst på tabellen per i dag, uten poeng…
«Nei, heller ikke mot Pelister er vi trygg på seier. Du ser at de var i nærheten av Zagreb – det var ikke vi. Det er steintøft å gå videre. Nå er det i første omgang Aalborg som venter oss, og der føler jeg at vi har en revansje-oppgave som venter. Jeg synes vi var dårlige i Aalborg.
Dette h….. 7 mot 6-spillet , Christian…
«Å forsvare seg mot syv er vanskelig. Du må teste ut hvor du vil at motstanderen skal avslutte fra. I tillegg handler det selvsagt om motstanderen treffer eller ikke. I Paris traff Prandi forferdelig godt. Det er rett og slett vanskelig å forsvare seg i 7 mot 6 – og absolutt når det er verdensklasse-spillere du møter. Det er det ingen tvil om! Å forsvare seg seks mot syv krever voldsom energi.
«Og så sliter vi også litt offensivt i 7 mot 6 – fordi vi ikke har spilt det veldig mye. Vi trener litt på det, men har altså ikke brukt det så mye ennå. Det kommer nok i en norsk ligakamp hvor vi vil prøve ut å spille det lenge. I Champions League er vi ikke klare til å bruke det lenge, fire-fem angrep kanskje. I situasjoner hvor vi trenger å dra tempoet ned i kampen en periode, kan det være aktuelt. Siste angrepet mot PSG i Paris var jo i syv mot seks.
«Men å spille slik i 10-15 minutter, det er ikke slik håndball jeg vil at vi skal spille. Ikke er det artig. Og så er det en for stor risiko – spesielt når vi ikke har trent mye på det. Jeg har sett mange kamper hvor en overgang til syv mot seks-spill har vært det samme som å invitere motstander inn i kampen. Syv mot seks er ikke mitt spill. Men vi spiller det litt mer nå enn tidligere, og vi vil kanskje være nødt til å ta det i bruk for å vinne kamper. Det er artig å vinne!
Hva kan vi overraske Aalborg med på onsdag?«
Overraske blir veldig vanskelig, til det kjenner vi hverandre for godt. Prøver du å være for kreativ, havner du gjerne i trøbbel. Vi skal gjøre det vi gjør og satse på å gjøre det stadig bedre – og oftere, sier Christian Berge med utropstegn.
TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball