«AMBISIØSE MÅL GIR MYE ENERGI OG MOTIVASJON» – Kolstad

«AMBISIØSE MÅL GIR MYE ENERGI OG MOTIVASJON»

Én kamp i målet til ungdomsskolelaget; det er den eneste Torkil R. Iversen kan skilte med som håndballspiller. Men som leder, er TOBB-direktøren nettopp valgt inn i noe som må være ett av håndballrikets mest spennende verv – styreleder i Kolstad håndball. 

Å bli spurt om å ta på seg dette, kom ikke som lyn fra klar himmel akkurat, men som Torkil selv sier: 

– Sammen med Per Axel Koch ble jeg for rundt et års tid siden involvert i ei referansegruppe og idé-utvikler sammen med Jostein (Sivertsen). At det etter hvert kunne bli aktuelt med et styreverv, var jeg forberedt på, men styreleder, det kom litt overraskende og noe jeg ser på som en stor ære, sier 52-åringen. 

Han er trondheimsgutt, vokste opp på Sverresborg og etter hvert Flatåsen. Det var der i den nye bydelen, nesten oppe ved skogkanten i Trondheim Sør, at Torkil ble formet på mange vis. Idrettslig startet han med fotball – først i Kolstad og da Flatåsen fikk sitt eget idrettslag, var det naturlig å flytte over ditt. Alpint var han også aktiv i, mens det altså er heller lite å finne på håndball-«ballkortet». 

Rypejakt hører med til Torkils fremste fritidssysler. Det samme gjør tursykling; bildet under fra en sykkelferie på Gran Canaria.

Det var ikke til noe hinder for at håndball-interessen har vært høyst levende i mange år og noe som har ført til styrelederverv både i Byåsen (bredde) og nå altså for Kolstad håndball. «Jeg er genuint håndball-interessert», har han sagt. Og det må han sannelig være for å ta på seg denne oppgaven som styreleder for noe så spennende som å gjøre Kolstad til et europeisk topplag. Det skal skje uten at klubben mister fotfeste og lokal tilhørighet til bydelen sin. Styreleder Torkil er veldig klar på det. Klubbens folk skal ha langt frem i panna hvor de kommer fra, hvem de spiller for. Å bli høy på seg selv, er ikke med i prosjektet. 

– Kolstad har en historie som en åpen og raus klubb, både imot publikum og media. Å ha en åpen og god dialog med media, være tilgjengelig ,blir enda viktigere i årene som kommer. For vårt publikum, ikke minst de yngste, skal vi fremstå som gode forbilder. Vi ønsker at det skal bli mange unge – og eldre – Kolstad-supportere som kommer til kamp i kolstadskjorter. Vi skal jobbe for å beholde en allerede god frivillighetskultur, bidra til at folk i enda større grad virker engasjert og er stolte av klubben i nærområdet sitt, føler kjærlighet til klubben sin. 

Når det gjelder det nye styret i Kolstad håndball (se presentasjoner nedenfor), ser vi at det er meget stor næringslivserfaring, erfaring om ledelse og organisering og om lover og regler. Men hva med sporten, håndballkunnskapen, Torkil? 

– Vi tenker slik at håndballkunnskapen den sitter hos de ansatte (trenerne) og i støtten vi har i samarbeidet med Olympiatoppen. Daglig leder Jostein er lenken mellom trenerne og oss i styret. Han har ansvaret for alt sportslig operativt. Laget står i sentrum, er det aller viktigste. Spillerne/laget er kjerneproduktet. Alt annet er støttefunksjoner. Markedsarbeid, PR, kommunikasjon, sponsorpleie. Alt dette arbeidet gjøres med målsetting om at laget skal prestere. Det som ikke bidrar til det, det driver vi rett og slett ikke med. Så enkelt er det. 

Sammen med Tore Gerhardsen startet Torkil det de kalte «Kolstad-Tech»; som tilbød video-streaming av alle klubbens rekruttkamper mens korona lammet oss som verst. Men bare streame ble for tamt for de to. De bestemte seg for også å kommentere kampene, hjemme som borte. Torkil: «Vi hadde masse moro i det vi drev med som vi betegnet som «the noble art of bullshiting», sier en lattermild videoreporter. 40-50 kamper kommenterte de – og fikk masse gode tilbakemeldinger.

Styreleder Torkil er klar på at i arbeidet med å bygge et internasjonalt topplag, gjennom å rekruttere spillere som allerede er på topp nivå, skal Kolstad også ha et våkent øye til unge, lokale spillere som har det i seg til å nå til topps. De skal gis en sjanse når de er klare. 

– For å si det slik; vi har et langsiktig perspektiv på dette vi nå har startet på. Det skal være liv laga også etter at Sander legger opp. 

Men tilbake til spillerne fra internasjonalt topp nivå som nå kommer. Hvordan blir oppgaven å sy dem sammen med de spillerne vi allerede har? 

– Det som i alle fall er sikkert, er at vi skal jobbe for at vi står med ett lag. Det er kollektivet som blir så viktig. Alle har sin rolle. For å sette det litt på spissen; Sander Sagosen vinner ikke Champions League alene. Vi må ha fullt fokus på alle spillerne; de har alle en rolle å spille. Selvsagt er det plass for stjerner, men de skapes i samspill med alle spillerne, og laget er det viktige. 

Hva med styrelederen? Hvordan rolle spiller han; en slags lagkaptein…? 

Torkil tar en aldri så liten tenkepause før han nikker:
– Ja, lagkaptein er kanskje et bra uttrykk. Være en del av laget, være en som bidrar til å tilrettelegge – først og fremst for at administrasjonen skal kunne gjøre sitt arbeid og på sin måte bidrar til at kjerneproduktet – laget – presterer stadig bedre. 

Styreleder Torkil har – i likhet med Eivind Johnsen, som han overtok vervet fra – ingen planer om å spille gallionsfigurens rolle. Han er tilretteleggeren, sammen med resten av styret. 

Når vi antyder at europatopp, Champions League-seier, det høres i overkant hårete ut, så er ikke Torkil uenig i det. Men også: 

– Å ha dette langsiktige målet er forbundet med masse risiki. Ingen tvil om det. Men på den andre siden så gir det også mye energi og motivasjon. 

Veien Kolstad håndball har skissert mot et meget ambisiøst mål den går i tre etapper: 

– Først må laget lykkes, vinne kamper, ligge i toppen. Dette skaper interesse; vi spiller for fulle haller, helt avgjørende for å skape den nødvendige entusiasmen og som igjen gjør oss attraktiv som et sponsorobjekt. At næringslivet ønsker å være med på reisen vår, gir oss den økonomien vi trenger for å nå målet om å bli et europeisk topplag. 

Om vi skriver 2025 og Kolstad slett ikke er i europatoppen for ikke å si har vunnet Champions League, har prosjektet spilt fallitt? 

– «Fallitt» vil jeg ikke si, fordi målet er skyhøyt, og vi må vise tålmodighet i tillegg til at vi jobber hardt og mye mot målet. Å komme på europatoppen er et langsiktig mål; med spillerstallen vi mønstrer fremover er målet absolutt innen rekkevidde i forhold til 2025. Så skal vi fortsatt være Kolstad, laget som spiller de fleste kampene hjemme i Kolstad Arena. Det er det primære, understreker «lagkaptein» Torkil R. Iversen. 

Men vi skal altså krydre det med noen toppkamper i Trondheim Spektrum forhåpentligvis med fulle tribuner, 9000 tilskuere. Så langt denne sesongen er det planlagt to slike begivenheter: 22. oktober mot Elverum og 4. mars mot Drammen. Og så håper vi i tillegg på noen heftige europacupkamper som også vil fylle Spektrum.

FAKTA
Torkil R. Iversen
52 år
Familie: kone og tre barn & en hund
Fritidssysler: Sykkel (turritt-entusiast), jakt og friluftsliv
Utdannelse: bachelor, Politihøyskolen (1995) og mastergrad i ledelse ved handelshøyskolen i København (CBS).
Arbeidsliv:
Forskjellige stillinger i Oslo-politiet (1995-2006).
I dag viseadm. direktør i Boligbyggelaget TOBB (fra 2006). 
Frivillig-arbeid:
Fotball-trener i Byåsen yngres (2006-2017).
Styreleder i Byåsen Håndball bredde (2017-2022).
Styreleder i Kolstad håndball (fra 2022).
Styremedlem i Norsk Topphåndball (fra 2022). 

Slagkraftig styre med bred kompetanse 

Her er styrelederens presentasjon av resten av styret: 

Per Axel Koch (nestleder): 
Konsernsjef i Polaris Media som med utgangspunkt i Adresseavisen og Trøndelag har skapt et stort mediekonsern. Han har dermed stor erfaring fra å bygge noe stort ut fra Trondheim og vet hva som trengs for å lykkes. Han har et stort nettverk og lang styreerfaring. 

Marit Album Kvernmo: 
Direktør i Posten Moderne, Reitan-familiens nye kultursatsning i Dronningensgate. Hun har også lang erfaring i leder- og organisasjonsutvikling. God erfaring med å bygge organisasjon og få det til å fungere. 

Finn Haugan: 
Tidligere konsernsjef i SpareBank 1 SMN. Har mange styreverv i trønderske og øvrig nasjonalt næringsliv. Har stor erfaring med å legge rammer som trengs for å lykkes. En stor ressurs når det gjelder styrearbeid. 

Monica Eidem Haugen: 
Vi følte vi absolutt trengte juridisk kompetanse i styret, en person som kan håndtere alt om lover og regler. Hun er jurist – og advokat – jobber nå som «legal Counsel» i Bufetat (ansvar for det statlige barne- og familievernet). Hun har også organisatorisk kompetanse hentet fra politisk arbeid og har et stort nettverk. 

Eivind Johnsen: 
Med sine 30 år som styreleder i Kolstad håndball er han Kolstad-nestoren med stor N. Veldig viktig som kontinuitetsbærer, arbeidet med å forankre og holde fast på Kolstad-miljøet og kulturen. Han kan alt om Kolstad og kjenner alle. Har et meget åpent øye for kostnadssiden av virksomheten vår. 

TEKST: Tore Sæther / Kolstad håndball 
FOTO: Privat og Tore Sæther